Bilder och inspiration

Osorterade bilder av arbeten som jag stickat genom åren. Kanske just du kan få inspiration till ditt skapande från mina resultat av skiftande kvalitet?

En koftjacka i hundtandsmönster av regnbågsfärgat ullgarn från Ullcentrum på Öland.
IMG_2423 IMG_2424 IMG_2425 IMG_2427

Mitt mästerverk genom tiderna, stickat och målat under en sommarkurs vid Kyrkeruds Folkhögskola i Årjäng år 1993 eller 1994. Vi fick en intensivkurs i mönster-konstruktion hos Christina Ekelund. Året innan hade vi färgat garn. Jag kombinerade dessa två kurser genom att sticka delar till en kofta utifrån de personliga måtten det året, ett blommönster i vitt och svart ullgarn. Därefter färgade, eller rättare sagt målade, jag koftan och blandade till nyanserna för hand allteftersom. Vid montering av delarna, gjordes passpoaler mellan styckena och kanterna.
FullSizeRenderbak

Detaljer ärmmudd respektive nederkant och norska tennknappar.detalj ärm detalj mudd

Barntröjor stickade i bomull 8/8 på grovmaskin Zippy-90.Barntröjor i bomull 8-8 på grovmaskin

Dinosaurietröjor för barn,  i ullgarn.
Barntröjor med dinosaurer ullgarn

Norskinspirerade barntröjor i ullgarnet Rowan Botany.Barntröjor rowan botan

Barntröjor i blandgarn Knitmaster 4-ply ull/acryl.BarntröjorSkiss
Damumper i bomullsgarn 8/2 (pärlgarn). Stickad på elektronikmaskin med flyttad begränsning av blommönstret.
Bomullsjumper med infällt blommönster

Tröja inspirerad från ett mönster i ICA.kuriren 1990. Bomull 8/8 på grovmaskin.
Bomullströja på grovmaskin
En annan damtröja i bomull 6/2 (pärlgarn). Stickad i två-färgsstickning med två trådar i samma färg, hålkort 1 (1×1). Blombårderna i bomull 8/4.Bomullsumper med blombårder

Cardigan stickad på tvären i olika utföranden.
Varianter av cardigan stickad på tvären sidewaysCardigan stickad å tvären

En av mina allra första arbeten på stickmaskin (Empisal 600, motsvaras nu av Silver Reed SK-280). Tröjan fanns i tidningen Modern Machine Knitting någon gång 1987-88, den är stickad i paneler som sedan sytts ihop. Garnet är Knitmaster 4-ply, ull/acryl. Jag kan faktiskt tänka mig att göra den en gång till idag, men troligen med lite nytt stuk – annat garn till exempel.
Engelsk norsktröja ett av mina första arbeten på maskin 1989

En farmorkofta i Rowan Botany, ull.
Farmorkofta i Rowan botany

Ett  grovt bomullsgarn, stickat på grovmaskin Zippy-90 som nog inte finns att få tag på längre. Flätmönstret plockat för hand.
Grovmaskin handpockade flätor

Varianter på hundtandsmönster. En ärm respektive ett par pulsvärmare.
Hundtandsmönster regnbågsgarn Hundtandspulsvärmare

När det begav sig… en Nintendotröja till en kille i 9-årsåldern. Acrylgarn på mellanmaskin Silver Reed SK-860, enstaka motiv.

Intarsia grovmaskin målad för hand

En av mina först egna skapelser. Kabeltvinnad bomull, stickad sideways. Var mycket nöjd med den, även om jag inte kunde ha den själv.kabeltvinnad bomull stickad på tvären

Kofta i ullgarn Rowan Botany, egen design av bård. Beställd av en arbetskamrat.  Kofta i kamgarn

Ett av mina allra första arbeten. Norsktröja i oortodoxa färger, garnet heter Raumagarn och jag köpte det på Husfliden i Oslo. Jag fodrade den med lila fodertyg.  Planen var att göra en likadan i olika gråskalor, en det har hittills inte blivit av. Jag skänkte den till second hand-marknaden för några år sedan, men har inte mött den i vimlet än.
Norsktröja i lila

Ännu en hundtandströja, garnet är Knitmaster 4-ply, ull/acryl. Pepitarutig tröja i

Diverse pulsvärmare i olika sorters ull- och sockgarner. Små och roliga projekt om man vill komma igång med både stickmaskin och kreativitet.Pulsvärmare

Experiment med sockgarnet Regia. Stickat på standardmaskin med hålkort 4×4  låst så det blir ett långrandigt, ribbat och bastant material.

Regia ribbstickat 4x4 m

Ännu ett tidigt arbete. Denna tröja är stickad med vitt bottengarn Rowan Botany och brun shetlandsull som möstergarn. Tröjan fick min mor runt 1990 och den är mycket väl använd vid det här laget.
Shetlandsulltröja

En av mina första tröjor jag stickade på elekronisk maskin. Ull, förstås. Mönstret flirtar lite med ett gammalt estniskt fiskarmönster.

Standardmönster elektronik

En farmor i tuckstickad tröja, bomull 8/4.
Tuckstickad bomullströja

Tuckstickade pulsvärmare i ull.
Tuckstickade pulsvärmare

Två 90-talsskapelser i blått. Till vänster en tröja med blomrankor i alpackagarn. Till höger en kofta i shetlandsull med bårder och handbroderade blommor.
Tv alpackagarn med blomrankor Th shetlandsull

Några exempel på vad man kan få ut av en låda växtfärgade ullgarner. Växtfärgat är inte lättstickat på maskin, men det går!

Vä Växtfärgat garn på grovmaskin 1  FullSizeRenderVäxtfärgat på grovmaskin 4 Växtfärgat på grrovmaskin 3

En 40-årspresent för 20 år sedan till ett Frank Zappa-fan. Någonstans i Sverige finns även en petrolblå variant med Bob Dylan. Stickat på Silver Reed SK-840, standardmaskin. På den tiden hade man transparanta mönsterkort till maskinen, vilka man kunde lägga över ett motiv och rita av. Elektroniken bestod av enheterna EC-1 och PE-1-boxen.
Zappatröja