Osorterade bilder av arbeten som jag stickat genom åren. Kanske just du kan få inspiration till ditt skapande från mina resultat av skiftande kvalitet?
En koftjacka i hundtandsmönster av regnbågsfärgat ullgarn från Ullcentrum på Öland.
Mitt mästerverk genom tiderna, stickat och målat under en sommarkurs vid Kyrkeruds Folkhögskola i Årjäng år 1993 eller 1994. Vi fick en intensivkurs i mönster-konstruktion hos Christina Ekelund. Året innan hade vi färgat garn. Jag kombinerade dessa två kurser genom att sticka delar till en kofta utifrån de personliga måtten det året, ett blommönster i vitt och svart ullgarn. Därefter färgade, eller rättare sagt målade, jag koftan och blandade till nyanserna för hand allteftersom. Vid montering av delarna, gjordes passpoaler mellan styckena och kanterna.
Detaljer ärmmudd respektive nederkant och norska tennknappar.
Barntröjor stickade i bomull 8/8 på grovmaskin Zippy-90.
Dinosaurietröjor för barn, i ullgarn.
Norskinspirerade barntröjor i ullgarnet Rowan Botany.
Barntröjor i blandgarn Knitmaster 4-ply ull/acryl.
Damumper i bomullsgarn 8/2 (pärlgarn). Stickad på elektronikmaskin med flyttad begränsning av blommönstret.
Tröja inspirerad från ett mönster i ICA.kuriren 1990. Bomull 8/8 på grovmaskin.
En annan damtröja i bomull 6/2 (pärlgarn). Stickad i två-färgsstickning med två trådar i samma färg, hålkort 1 (1×1). Blombårderna i bomull 8/4.
Cardigan stickad på tvären i olika utföranden.
En av mina allra första arbeten på stickmaskin (Empisal 600, motsvaras nu av Silver Reed SK-280). Tröjan fanns i tidningen Modern Machine Knitting någon gång 1987-88, den är stickad i paneler som sedan sytts ihop. Garnet är Knitmaster 4-ply, ull/acryl. Jag kan faktiskt tänka mig att göra den en gång till idag, men troligen med lite nytt stuk – annat garn till exempel.
En farmorkofta i Rowan Botany, ull.
Ett grovt bomullsgarn, stickat på grovmaskin Zippy-90 som nog inte finns att få tag på längre. Flätmönstret plockat för hand.
Varianter på hundtandsmönster. En ärm respektive ett par pulsvärmare.
När det begav sig… en Nintendotröja till en kille i 9-årsåldern. Acrylgarn på mellanmaskin Silver Reed SK-860, enstaka motiv.
En av mina först egna skapelser. Kabeltvinnad bomull, stickad sideways. Var mycket nöjd med den, även om jag inte kunde ha den själv.
Kofta i ullgarn Rowan Botany, egen design av bård. Beställd av en arbetskamrat.
Ett av mina allra första arbeten. Norsktröja i oortodoxa färger, garnet heter Raumagarn och jag köpte det på Husfliden i Oslo. Jag fodrade den med lila fodertyg. Planen var att göra en likadan i olika gråskalor, en det har hittills inte blivit av. Jag skänkte den till second hand-marknaden för några år sedan, men har inte mött den i vimlet än.
Ännu en hundtandströja, garnet är Knitmaster 4-ply, ull/acryl.
Diverse pulsvärmare i olika sorters ull- och sockgarner. Små och roliga projekt om man vill komma igång med både stickmaskin och kreativitet.
Experiment med sockgarnet Regia. Stickat på standardmaskin med hålkort 4×4 låst så det blir ett långrandigt, ribbat och bastant material.
Ännu ett tidigt arbete. Denna tröja är stickad med vitt bottengarn Rowan Botany och brun shetlandsull som möstergarn. Tröjan fick min mor runt 1990 och den är mycket väl använd vid det här laget.
En av mina första tröjor jag stickade på elekronisk maskin. Ull, förstås. Mönstret flirtar lite med ett gammalt estniskt fiskarmönster.
En farmor i tuckstickad tröja, bomull 8/4.
Tuckstickade pulsvärmare i ull.
Två 90-talsskapelser i blått. Till vänster en tröja med blomrankor i alpackagarn. Till höger en kofta i shetlandsull med bårder och handbroderade blommor.
Några exempel på vad man kan få ut av en låda växtfärgade ullgarner. Växtfärgat är inte lättstickat på maskin, men det går!
En 40-årspresent för 20 år sedan till ett Frank Zappa-fan. Någonstans i Sverige finns även en petrolblå variant med Bob Dylan. Stickat på Silver Reed SK-840, standardmaskin. På den tiden hade man transparanta mönsterkort till maskinen, vilka man kunde lägga över ett motiv och rita av. Elektroniken bestod av enheterna EC-1 och PE-1-boxen.